• A világ legjobb terepalkalmasságú szabadidőjárműve megbirkózott a hírhedt Inferno sípályával a svájci Mürrenben
  • „A valaha volt legkeményebb útvonal” Ben Collins brit autóversenyző, az egykori Stig számára
  • A félelmetes 14,9 kilométeres utat 21 perc 36 másodperc alatt teljesítette, akár 155 km/óra sebességgel
  • Az 510 lóerős, kompresszoros 5.0 V8 motorral szerelt Range Rover Sport a hegyek királya


Whitley, Egyesült Királyság: Akár 155 km/óra sebesség, 75 százalékos lejtők, 2170 méteres szintkülönbség: a Range Rover Sport mindezzel megbirkózott azon az alpesi sípályán, amellyel számos síelő sem boldogult.

A Range Rover Sport a tökéletes nagyteljesítményű prémium szabadidőjármű, egyben a legelső sorozatgyártású gépkocsi, amelynek volt mersze vállalni a félelmetes kihívást. Az ismert autóversenyző és autós kaszkadőr, Ben Collins irányítása alatt a kiváló terepalkalmasságú szuper-szabadidőjármű számára a svájci Mürrenben fekvő sípálya alattomos talaja sem jelentett akadályt; az autó 21 perc 36 másodperc alatt teljesítette a 14,9 kilométeres távot.

A 2170 méteres szintkülönbségű út során a Range Rover Sport pontosan követte a síelőknek kijelölt Inferno Mürren pályát, a világ egyik legrégebbi, egyben legnehezebb alpesi lesikló versenyének útvonalát. Az autó útja havon, jégen, köveken, sáron, törmelékes aszfalton, füvön és murván vezetett át; a Land Rover úttörő Terrain Response technológiája a legnehezebb helyzeteken is átsegítette.

A 2013-ban bevezetett Range Rover Sport hamisítatlan sikertörténetnek bizonyult: az autó a nagyméretű szabadidőjárművektől elvárható kifinomultságot és terepalkalmasságot a sportautókra jellemző menetdinamikával párosítja. Idén augusztusban olyan újdonságokkal gyarapodott a modellcsalád kínálata, mint a Land Rover InControl Touch Pro infotainment rendszerének legfrissebb kiadása, a fejlett vontatástámogató rendszer, valamint a takarékos 2,0 literes dízelmotor.

Ben Collins brit autóversenyzőnek, aki a Top Gearben alakította Stiget, hajtűkanyarok és szakadékok nehezítették a dolgát.

„Túlzás nélkül pályafutásom egyik legkeményebb feladata volt ez a kihívás. A kitűzött útvonal eszement volt, életemben nem autóztam még ilyen kemény pályán. A fortyogó láva kivételével minden elképzelhető és elképzelhetetlen akadállyal szembe kellett néznem, a menetkörülmények pedig nem is lehettek volna kedvezőtlenebbek: a viharos időjárás mellett sziklák, fák és általában olyan akadályok nehezítették a pályát, amelyeknek nagyon nem szerettem volna nekimenni.

Ennek a kihívásnak csak egy győztese lehetett: vagy a hegy, vagy az autó. A siker kulcsa a precizitás volt: tudnom kellett tartani a sebességet, és úgy leereszkedni a hegyoldalon, ahogy a síelők teszik: ráfeküdve az ívekre.

A Range Rover Sport rengeteget segített ebben. Be kellett kapcsolnom a Terrain Response rendszert, mert a fű olyan volt, mint a jégpálya, ám a technológia kihúzott a pácból. Hittem az autóban, így az egymást követő próbálkozások során egyre jobb időt tudtunk futni. Őszintén szólva nem kíméltem, ám csak ment és ment - elképzelni sem tudtam volna alkalmasabb járművet erre a feladatra.”

A gyönyörű, ám igen veszélyes hegyi pálya felső szakaszán, ahol Collins 120 km/óra sebességet ért el, jég és havas eső nehezítette a Range Rover Sport dolgát, míg az alsó szakaszon, ahol 155 km/óra csúcssebességet mértek, a köd és a nyirkos fű okozott kellemetlen pillanatokat.

Az úttörő Terrain Response technológia hatféle üzemmódban képes a jármű beállításait az aktuális felülethez igazítani. Dinamikus üzemmódban például a kanyarstabilizátor felkeményedik, így csökken az oldaldőlés; a Fű/Murva/Hó üzemmód motorfék alkalmazásával mérsékli a túl- és alulkormányozottságot, míg a Sár és Keréknyom üzemmódban zárt a hátsó differenciálmű, ami a kerekek kontrollált kipörgése révén biztosít jobb tapadást és erőátvitelt.

Úton lefelé a tökéletes nagyteljesítményű szabadidőjármű a kemény mínuszok mellett félelmetes, olykor 75 százalékos meredélyekkel találkozott - ezek meredekebbek, mint a legismertebb síparadicsomok, pl. Chamonix legtöbb fekete pályája.

A páratlan bravúrt egy Range Rover Sport modell vitte véghez. Az 510 lóerős, kompresszoros 5.0 V8 benzinmotorral szerelt autó a versenyző biztonságáról gondoskodó bukókerettől és a megerősített abroncsoktól eltekintve tökéletesen szériaállapotú volt.

A drámai kihívásról készült film a következő linken megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=AzNOXjpr_i4

A Range Rover Sport nem először hajtott végre hihetetlen sportteljesítményt: miután 2013-ban megfutotta a sorozatgyártású szabadidőjárművek legjobb idejét a Pikes Peak-i hegyi felfutó versenyen, még ugyanabban az évben rekord idő alatt szelte át az Arab-félsziget hírhedt homoksivatagát, a Rab-el-Hálit. Ezek a soha nem látott igénybevételt jelentő kihívások megtekinthetők az alábbi címen: https://www.youtube.com/watch?v=AzNOXjpr_i4

BRITISH AUTOMOTIVE HUNGARY KFT

Discovery Sport 2.0 eD4 150 LÓERŐS DIESEL MOTORRAL MÁR 8 995 000 FT-TÓL