LAND ROVER DEF / ADBLUE®

EURO 6, DÍZELMOTOROK ÉS SZELEKTÍV KATALITIKUS REDUKCIÓ: MINDEN, AMIT TUDNIA KELL

ÖSSZES Gy.I.K. MEGTEKINTÉSE
MI AZ A DÍZELMOTOR KIPUFOGÓGÁZ-KEZELŐ FOLYADÉK / AdBlue<sup>®</sup>?

A dízelmotor kipufogógáz-kezelő folyadék – más néven AdBlue®-t – egy nem mérgező, szín- és szagmentes, nem gyúlékony folyadék. A járművek fedélzetén külön tartályban tárolt folyadék a kipufogórendszerbe befecskendezve hozzájárul a kipufogógázok megtisztításához. A Land Rover a 2016. modellévtől kezdődően minden dízelüzemű típusát felszereli szelektív katalitikus redukció (SCR) technológiával. Ez 90%-kal csökkenti a kipufogórendszerből távozó NOx mennyiségét, és ezzel lehetővé teszi, hogy a Land Rover dízel járművei megfeleljenek az Euro 6-os emissziós normáknak. Az SCR technológia működéséhez az új generációs katalizátor mellett DEF (AdBlue) használatára is szükség van.

HONNAN FOGOM TUDNI, HOGY ALACSONY A DEF-SZINTEM?

A fedélzeti információs felületen egy sor üzenet jelenik meg, ha a DEF-szint kezd alacsony lenni.


1. Az első üzenet arról tájékoztatja Önt, hogy a DEF-szint elérte azt az értéket, ahol ajánlatos rátölteni a folyadékból.


2. A második üzenethez SÁRGA figyelmeztető ikon társul, ekkor felszólítja Önt az autó, hogy töltse fel a DEF tartályt.


3. A harmadik üzenet visszaszámlálással jelzi a DEF teljes kiürüléséig megtehető távolságot. Ezt követően a jármű nem indítható be.


4. Az utolsó üzenethez PIROS figyelmeztető ikon társul. Ez akkor jelenik meg, amikor a megtehető távolság nullára csökken, és arról tájékoztatja Önt, hogy a DEF tartály feltöltéséig gépjárműve nem indítható be.

DIGITÁLIS KÉZIKÖNYV MEGTEKINTÉSE
DEF/AdBlue® KARBANTARTÁS

Fontos, hogy Land Rover járművében folyamatosan megfelelő szinten legyen a DEF, mivel az EU-s szabályozás értelmében kiürült DEF-tartállyal nem indítható be a motor. Az autó kommunikációs központja figyelmezteti, ha a DEF-szint csökkenni kezd. A rendszer időben emlékezteti arra, hogy egyeztessen szervizidőpontot a tartály feltöltésére.

A szervizperiódus félidejében aktuális feltöltés során a gyártó által ajánlott szintre töltjük fel az AdBlue® adalékanyagot, függetlenül a rátöltendő folyadék mennyiségétől*. Amennyiben Land Rover Kötelező Szerviz csomagot vásárolt, helyi márkakereskedője ingyenesen feltölti járműve AdBlue tartályát. A feltételekről alább tájékozódhat.

* Csak Land Rover járművekhez vehető igénybe. Időpont-egyeztetéshez vegye fel a kapcsolatot márkakereskedőjével.

KERESKEDŐ KERESÉSE
RANGE ROVER
HOGYAN TÖLTHETI FEL AdBlue<sup>®</sup> TARTÁLYÁT?

Az AdBlue® tartály töltőnyílása a motortérben, jobb oldalon található. További tájékoztatást a kezelési útmutatóban talál.

FILM MEGTEKINTÉSE
RANGE ROVER SPORT
HOGYAN TÖLTHETI FEL AdBlue<sup>®</sup> TARTÁLYÁT?

Az AdBlue® tartály töltőnyílása a motortérben, jobb oldalon található. További tájékoztatást a kezelési útmutatóban talál.

FILM MEGTEKINTÉSE
RANGE ROVER EVOQUE
HOGYAN TÖLTHETI FEL AdBlue<sup>®</sup> TARTÁLYÁT?

Az AdBlue® tartály töltőnyílása a motortérben, a fékfolyadék töltőnyílása alatt található. További tájékoztatást a kezelési útmutatóban talál.

FILM MEGTEKINTÉSE
A VADONATÚJ DISCOVERY
HOGYAN TÖLTHETI FEL AdBlue<sup>®</sup> TARTÁLYÁT?

Az AdBlue® tartály töltőnyílása a motortérben, jobb oldalon található. További tájékoztatást a kezelési útmutatóban talál.

DISCOVERY 4
HOGYAN TÖLTHETI FEL AdBlue<sup>®</sup> TARTÁLYÁT?

Az AdBlue® tartály töltőnyílása a karosszéria jobb hátsó részén, az üzemanyagtöltő nyílás mellett található. További tájékoztatást a kezelési útmutatóban talál.

DISCOVERY SPORT
HOGYAN TÖLTHETI FEL AdBlue<sup>®</sup> TARTÁLYÁT?

Az AdBlue® tartály töltőnyílása a motortérben, bal fent található. További tájékoztatást a kezelési útmutatóban talál.

FILM MEGTEKINTÉSE
ADBLUE® FELTÖLTÉS

A szervizperiódus félidejében aktuális feltöltés során a gyártó által ajánlott szintre töltjük fel az AdBlue® adalékanyagot, függetlenül a rátöltendő folyadék mennyiségétől*. Amennyiben Land Rover Kötelező Szerviz csomagot vásárolt, helyi márkakereskedője ingyenesen feltölti járműve AdBlue tartályát. A feltételekről alább tájékozódhat.

KERESKEDŐ KERESÉSE
DPF - MINDEN, AMIT TUDNIA KELL

Tudta, hogy vezetési stílusa és szokásai hátrányosan befolyásolhatják a dízel koromrészecske-szűrő (DPF) állapotát? Egyszerű útmutatónk segítségével motorját egész évben csúcsformában tarthatja.

TOVÁBBI RÉSZLETEK
KÖTELEZŐ SZERVIZ CSOMAGOK

A kifejezetten Önnek, az Ön járművéhez kidolgozott, egyedi kötelező szerviz csomagok segítségével minden eddiginél egyszerűbben tarthatja csúcsformában Land Roverét.

TOVÁBBI RÉSZLETEK
GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK
HOGYAN ELLENŐRIZHETEM A DEF/ AdBlue® SZINTET?

A műszerfali tájékoztató kijelzőn bármikor megtekintheti, hány kilométerre elegendő még a DEF-tartály tartalma*. Kövesse az alábbi, egyszerű lépéseket:


1. Kapcsolja be a gyújtást, de ne indítsa be a motort (legyen Önnél a kulcs nélküli indítási rendszer jeladója, de ne lépjen a fékpedálra. Tartsa benyomva a START/STOP motorindító gombot, amíg fel nem gyulladnak a műszerfalon a figyelmeztető fények.)


2. A kormánykeréken nyomja meg az OK gombot, ezzel belép a Főmenübe (egyes modelleken nyomja meg többször egymás után az OK gombot, amíg meg nem jelenik a Vezetőtámogatás menüpont.)

3. A kormánykeréken található, lefelé mutató nyíl gomb segítségével lapozzon lefelé, és jelölje ki a Jármű információ menüpontot.


4. A kiválasztáshoz nyomja meg az OK gombot.


5. Lapozzon lefelé, és jelölje ki a Dízel kipufogógáz-kezelő folyadék (egyes modelleken Következő szerviz) menüpontot


6. A kiválasztáshoz nyomja meg az OK gombot. Ekkor megjelenik a DEF hatótávolság


*Nem minden modellben jeleníthető meg így az információ. Magyarázatért kérjük, forduljon helyi Land Rover márkakereskedőjéhez / márkaszervizéhez.

MLYEN GYAKRAN FELL FELTÖLTENEM A DEF/ AdBlue® TARTÁLYT?

A DEF-fogyasztás nagy mértékben változhat. Átlagosan 800 kilométer alatt fogy el 1 liternyi az adalékanyagból. A fogyasztás azonban akár kétszer ekkora is lehet, a vezetési stílustól, az időjárástól és az útviszonyoktól függően.

MI TÖRTÉNIK, HA ELFOGY A DEF/ AdBlue®?

Amennyiben kiürül Land Rovere DEF-tartálya, a motor leállítását követően nem indítható újra. Ezt az Euro 6-os emissziós szabályozás írja elő. A tartályba legalább 3,6 liter AdBlue® folyadékot kell tölteni ahhoz, hogy a motort ismét el lehessen indítani.

ÉN MAGAM IS FELTÖLTHETEM A DEF TARTÁLYT?

Igen. A Land Rover márkakereskedésekben / márkaszervizekben beszerezhető, 1,89 literes, cseppmentes újratöltő flakonokból is feltöltheti AdBlue®-tartályát. Ezeket a flakonokat kifejezetten az egyszerű használat igényeit szem előtt tartva, cseppmentes feltöltésre tervezték. Nem javasoljuk, hogy a tartályt más típusú flakonból töltse fel.


A DEF tartályba ne töltsön másfajta folyadékot, illetve olyan DEF folyadékot, amely nem felel meg az ISO22241-1 vagy DIN 70070 szabványnak, máskülönben veszélyeztetheti a jármű működését.


Amennyiben véletlenül üzemanyag-tartályába töltötte bele a DEF folyadékot, NE INDÍTSA BE a motort! Hívja haladéktalanul helyi Land Rover márkakereskedőjét / Asszisztencia szolgáltatóját!


Az üzemanyagtöltő állomásokon található AdBlue® töltőkutakat TILOS használni! Azokat haszonjárművekhez méretezték, átfolyási sebességük túlságosan nagy, emiatt károsíthatják a Land Rover DEF-tartályát.


A DEF tartály feltöltésének leírását megtalálja járműve Felhasználói kézikönyvében.

VESZÉLYES ANYAG A DEF/ AdBlue®?

Habár a DEF nem számít veszélyes anyagnak, amennyiben érintkezésbe került vele vagy lenyelte, olvassa el a csomagoláson található ismertetőt, és konzultáljon orvosával. Amennyiben a DEF a Land Rover karosszériájának fényezett felületére folyik, törölje le, majd szappanos vízzel öblítse le az érintett felületet. A DEF foltot hagyhat a ruhákon és az üléskárpitokon. A kiömlött DEF folyadékot hideg víz és nedves rongy segítségével azonnal távolítsa el.

HOGYAN TÁROLJAM A DEF/ AdBlue® FOLYADÉKOT?

A DEF folyadékot tárolja eredeti flakonjában. Tartsa be a flakonon feltüntetett tárolási és használati javallatot. A DEF folyadékot ne tárolja az autóban.

MI AZ AZ EURO 6?

Az Euro 6 olyan Európai Uniós szabályozás, amely a járművek károsanyag-kibocsátásának korlátozása révén kívánja csökkenteni azok környezeti hatását. A szabályozás meghatározza, hogy egy közúti gépjármű kilométerenként mennyi nitrogén-oxidot (NOx) és szénhidrogént bocsáthat ki.


Az új Euro 6-os szabályozás értelmében a benzin- és dízelüzemű járművekre eltérő határértékek vonatkoznak. A dízelmotoros járművek megengedett NOx-kibocsátása a korábbi 180-ról 80 mg/km-re csökkent, míg a megengedett maximális szénhidrogén-emisszió a korábbi 230 helyett 170 mg/km. A benzinmotorok esetében sem a NOx-kibocsátás (60 mg/km), sem a szénhidrogén-kibocsátás (100 mg/km) megengedett maximális értéke nem változott.


Más autógyártókhoz hasonlóan a Land Rover is törvényileg köteles az alábbi időpontokra megfelelni az új előírásoknak:


2015. január 1-től minden újonnan bevezetett járműnek teljesítenie kell az Euro 6-os károsanyag-kibocsátási normákat. Ez a piacon bevezetett összes új modellre (pl. Discovery Sport) vonatkozik. A már forgalomban lévő modelleknek 2015. szeptember 1-ig kell teljesíteniük az Euro 6-os határértékeket; ugyanakkor
Azok a gépkocsik, amelyeket a gyártó 2015. június 1-ig legyártott és kiszállított, 2016. szeptember 1-ig értékesíthetők. Ezekben az esetekben azonban az autógyártóknak maguknak fel engedélyt kérniük az eltérésre.


Az AdBlue®-val kapcsolatos további tájékoztatást talál a Használati útmutatóban, vagy forduljon helyi Land Rover márkakereskedőjéhez.

*Amikor az AdBlue™-szint egy adott érték alá csökken, értesítés jelenik meg az információs felületen. Ilyenkor a lehető leghamarabb töltse fel az AdBlue™-tartályt. Az AdBlue™-tartály feltöltéséhez vegye fel a kapcsolatot Land Rover márkakereskedőjével / márkaszervizével.
Szükség esetén a Land Rover márkakereskedésekben / márkaszervizekben beszerezhető, cseppmentes újratöltő flakonokból is feltöltheti AdBlue™-tartályát. Az átlagos AdBlue™-fogyasztás 800 km /1 liter. A fogyasztás azonban a vezetési stílustól, az időjárástól és az útminőségtől függően nagy mértékben változhat.


Az AdBlue™ a Verband der Automobilindustrie e. V. (VDA, Német autóipari szövetség) bejegyzett védjegye.

ÁRAJÁNLAT KÉRÉSE
Tekintse meg különleges ajánlatainkat, akcióinkat!
Tesztvezetésre jelentkezés
Foglaljon időpontot tesztvezetésre a legközelebbi márkakereskedővel
ÁRLISTA LETÖLTÉSE
Ismerje meg részletesen a Land Rover modellkínálatát
MÁRKAKESESKEDÉSEK
Keressen Land Rover márkakereskedőt a közelben