LAND ROVER DEF / ADBLUE®

EURO 6, DÍZELMOTOROK ÉS SZELEKTÍV KATALITIKUS REDUKCIÓ: MINDEN, AMIT TUDNIA KELL
LAND ROVER DEF / ADBLUE®

MI AZ A DÍZELMOTOR KIPUFOGÓGÁZ-KEZELŐ FOLYADÉK / AdBlue®?

A dízelmotor kipufogógáz-kezelő folyadék – más néven AdBlue®-t – egy nem mérgező, szín- és szagmentes, nem gyúlékony folyadék. A járművek fedélzetén külön tartályban tárolt folyadék a kipufogórendszerbe befecskendezve hozzájárul a kipufogógázok megtisztításához. A Land Rover a 2016. modellévtől kezdődően minden dízelüzemű típusát felszereli szelektív katalitikus redukció (SCR) technológiával. Ez 90%-kal csökkenti a kipufogórendszerből távozó NOx mennyiségét, és ezzel lehetővé teszi, hogy a Land Rover dízel járművei megfeleljenek az Euro 6-os emissziós normáknak. Az SCR technológia működéséhez az új generációs katalizátor mellett DEF (AdBlue) használatára is szükség van.

HONNAN FOGOM TUDNI, HOGY ALACSONY A DEF-SZINTEM?


A fedélzeti információs felületen egy sor üzenet jelenik meg, ha a DEF-szint kezd alacsony lenni.

1. Az első üzenet arról tájékoztatja Önt, hogy a DEF-szint elérte azt az értéket, ahol ajánlatos rátölteni a folyadékból.

2. A második üzenethez SÁRGA figyelmeztető ikon társul, ekkor felszólítja Önt az autó, hogy töltse fel a DEF tartályt.

3. A harmadik üzenet visszaszámlálással jelzi a DEF teljes kiürüléséig megtehető távolságot. Ezt követően a jármű nem indítható be.

4. Az utolsó üzenethez PIROS figyelmeztető ikon társul. Ez akkor jelenik meg, amikor a megtehető távolság nullára csökken, és arról tájékoztatja Önt, hogy a DEF tartály feltöltéséig gépjárműve nem indítható be.
DIGITÁLIS KÉZIKÖNYV MEGTEKINTÉSE

HOGYAN TÖLTHETI FEL AdBlue® TARTÁLYÁT?

Az AdBlue® tartály töltőnyílása a motortérben, jobb oldalon található. További tájékoztatást a kezelési útmutatóban talál.

ADBLUE® FELTÖLTÉS

A szervizperiódus félidejében aktuális feltöltés során a gyártó által ajánlott szintre töltjük fel az AdBlue® adalékanyagot, függetlenül a rátöltendő folyadék mennyiségétől*. Amennyiben Land Rover Kötelező Szerviz csomagot vásárolt, helyi márkakereskedője ingyenesen feltölti járműve AdBlue tartályát. A feltételekről alább tájékozódhat.
KERESKEDŐ KERESÉSE

GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK

OPEN ALL
HOGYAN ELLENŐRIZHETEM A DEF/ AdBlue® SZINTET?
MLYEN GYAKRAN FELL FELTÖLTENEM A DEF/ AdBlue® TARTÁLYT?
MI TÖRTÉNIK, HA ELFOGY A DEF/ AdBlue®?
ÉN MAGAM IS FELTÖLTHETEM A DEF TARTÁLYT?
VESZÉLYES ANYAG A DEF/ AdBlue®?
HOGYAN TÁROLJAM A DEF/ AdBlue® FOLYADÉKOT?

MI AZ AZ EURO 6?

Az Euro 6 olyan Európai Uniós szabályozás, amely a járművek károsanyag-kibocsátásának korlátozása révén kívánja csökkenteni azok környezeti hatását. A szabályozás meghatározza, hogy egy közúti gépjármű kilométerenként mennyi nitrogén-oxidot (NOx) és szénhidrogént bocsáthat ki.


Az új Euro 6-os szabályozás értelmében a benzin- és dízelüzemű járművekre eltérő határértékek vonatkoznak. A dízelmotoros járművek megengedett NOx-kibocsátása a korábbi 180-ról 80 mg/km-re csökkent, míg a megengedett maximális szénhidrogén-emisszió a korábbi 230 helyett 170 mg/km. A benzinmotorok esetében sem a NOx-kibocsátás (60 mg/km), sem a szénhidrogén-kibocsátás (100 mg/km) megengedett maximális értéke nem változott.


Más autógyártókhoz hasonlóan a Land Rover is törvényileg köteles az alábbi időpontokra megfelelni az új előírásoknak:


2015. január 1-től minden újonnan bevezetett járműnek teljesítenie kell az Euro 6-os károsanyag-kibocsátási normákat. Ez a piacon bevezetett összes új modellre (pl. Discovery Sport) vonatkozik. A már forgalomban lévő modelleknek 2015. szeptember 1-ig kell teljesíteniük az Euro 6-os határértékeket; ugyanakkor
Azok a gépkocsik, amelyeket a gyártó 2015. június 1-ig legyártott és kiszállított, 2016. szeptember 1-ig értékesíthetők. Ezekben az esetekben azonban az autógyártóknak maguknak fel engedélyt kérniük az eltérésre.


Az AdBlue®-val kapcsolatos további tájékoztatást talál a Használati útmutatóban, vagy forduljon helyi Land Rover márkakereskedőjéhez.

*Amikor az AdBlue™-szint egy adott érték alá csökken, értesítés jelenik meg az információs felületen. Ilyenkor a lehető leghamarabb töltse fel az AdBlue™-tartályt. Az AdBlue™-tartály feltöltéséhez vegye fel a kapcsolatot Land Rover márkakereskedőjével / márkaszervizével.
Szükség esetén a Land Rover márkakereskedésekben / márkaszervizekben beszerezhető, cseppmentes újratöltő flakonokból is feltöltheti AdBlue™-tartályát. Az átlagos AdBlue™-fogyasztás 800 km /1 liter. A fogyasztás azonban a vezetési stílustól, az időjárástól és az útminőségtől függően nagy mértékben változhat.


Az AdBlue™ a Verband der Automobilindustrie e. V. (VDA, Német autóipari szövetség) bejegyzett védjegye.