PLUG -IN HYBRID GYAKORI KÉRDÉSEK
K) VONATKOZIK GARANCIA AZ AKKUMULÁTORRA?
V) Igen. A jármű normál garanciáján túlmenően az EV hajtóakkumulátorokra 8 éves garanciát vállalunk.
K) MEKKORA A PLUG-IN HYBRID MODELLEK HATÓTÁVOLSÁGA?
V) Kizárólag villanymotorral haladva plug-in hybrid modelleink akár 68 kilométert* képesek megtenni. Benzinmotorjuknak köszönhetően azonban ennél jóval hosszabb távolságokra utazhatunk velük.
K) ESŐBEN IS TÖLTHETEM A PLUG-IN HYBRID GÉPKOCSIT?
V) Igen. A plug-in hybrid töltési folyamata teljes mértékben biztonságos.
K) KÉPES A KERESLETET KISZOLGÁLNI AZ ORSZÁGOS ELEKTROMOS HÁLÓZAT?
V) Az elektromos hálózat könnyedén megbirkózik az elektromos járművek töltésével, különösen mivel a töltés többségében az amúgy is csekély energiafelhasználással járó éjszakai órákban történik. A Land Rover - más autógyártókhoz hasonlóan - a kormányzatokkal és energiaszolgáltatókkal együttműködve igyekszik biztosítani a szolgáltatás folyamat elérhetőségét.
K) AZ ELEKTROMOS JÁRMŰVEK LASSABBAK, MINT A BENZIN- VAGY DÍZELMOTOROS GÉPKOCSIK?
V) A legkevésbé sem. A villanymotor már álló helyzetből elindulva azonnal leadja maximális forgatónyomatékát; így lenyűgöző gázreakciót és gyorsítási időt képes biztosítani.
K) BIZTONSÁGOSAK AZ ELEKTROMOS JÁRMŰVEK?
V) Igen. Az összes új modell teljesíti a hagyományos járművekre vonatkozó, szigorú biztonsági előírásokat.
ELEKTROMOS JÁRMŰVEK TÍPUSAI
Mi az a plug-in hybrid elektromos gépkocsi?

A plug-in hybrid elektromos gépkocsi belső égésű motorral és nagyteljesítményű villanymotorral egyaránt rendelkezik, amelyek egyidejűleg is képesek működni. A villanymotort nagykapacitású, magasfeszültségű akkumulátor táplálja; ez külső forrásból, illetve menet közben fékenergia-visszanyeréssel tölthető. A nagykapacitású akkumulátornak köszönhetően a teljesen feltöltött jármű akár 68 kilométert* képes megtenni tisztán elektromos üzemben. Ez teljesen alkalmassá teszi a leggyakoribb utazások (például ingázás vagy gyerekek iskolába vitele) megtételére.

*Az adatokat a NEDC2 Tisztán Elektromos Hatótávolság normájával összhangban számítottuk ki.

Létezik másfajta elektromos jármű, mint a plug-in hybrid?

• MHEV. Az ékszíjra integrált indítómotor-generátor és akkumulátor segítségével hasznosítják a tolóüzemben felszabaduló mozgási energiát.
• HEV. Belső égésű és villanymotor kombinációja hajtja őket. Az akkumulátort a belső égésű motor és a fékenergia-visszanyerő rendszer tölti.
• PHEV. Belső égésű és villanymotor kombinációja hajtja őket. Az akkumulátor külső forrásból, illetve fékenergia-visszanyeréssel tölthető.
• BEV. Nem rendelkeznek belső égésű (benzin- vagy dízel-) motorral. Tisztán elektromos hajtás. Külső forrásból és fékenergia-visszanyeréssel tölthető.

A PLUG-IN HYBRID A MINDENNAPOKBAN
A hőmérséklet befolyásolja az akkumulátort?

Magas hőmérsékleten csökken a hatótávolság, mivel energiát emészt fel az akkumulátor hűtése. Az akkumulátor élettartamát legfeljebb az befolyásolhatja, ha nagyon hosszan szélsőségesen magas hőmérsékletnek tesszük ki. Ha nagyon alacsony a hőmérséklet, energiára van szükség az akkumulátor felmelegítéséhez, ezért ilyenkor is csökken a hatótávolság. Az akkumulátorok akár -40°C-on tárolhatók, ám vezetés előtt a hálózatra kell őket csatlakoztatni, és -20°C-ra melegíteni.

Az akkumulátorok idővel ugyanúgy elhasználódnak, mint más készülékek esetén?

Az elektromos jármű (EV) akkumulátorok több ezerszer feltölthetők, minimális elhasználódással.

Szükséges időről időre kicserélni az akkumulátorokat?

A BEV és PHEV akkumulátorokra általában nyolc év garancia vonatkozik. Ez jóval hosszabb, mint az autóiparban szokásos egyéb garanciák.

Melyek a plug-in hybrid jármű legfontosabb előnyei?

A plug-in hybrid járművek az elektromos járművek számos előnyével rendelkeznek, a kifinomult működéstől kezdve az alacsony üzemeltetési költségeken át a rövid utazások alkalmával megvalósítható, emissziómentes közlekedésig. Emellett a belső égésű motorok rugalmas praktikumát kínálják: az akkumulátorok feltöltése nélkül is alkalmasak hosszú utak megtételére. A belső égésű motor és a villanymotor kombinációja egyben azt is jelenti, hogy a jármű egy nagyobb lökettérfogatú belső égésű motortól megszokott teljesítményt, forgatónyomatékot és menetteljesítményeket nyújtja.

Vannak más előnyeik is?

A plug-in hybrid az elektromos járművek számos előnyét biztosítja azon ügyfelek számára, akiknek a tisztán elektromos gépkocsi nem volna praktikus választás. Mivel az elektromos energia egyre nagyobb arányban származik megújuló forrásból, az elektromos járművek környezetvédelmi szempontból is kedvezőbbek a fosszilis üzemanyaggal működő társaiknál. Ezt egyre szélesebb körben ismerik fel a világ kormányai, és a legkülönfélébb módokon igyekeznek csökkenteni a vásárlási költségeket, a cégautó-adót. Ez a villanyautók szerényebb üzemeltetési költségeivel együtt sokak szemében pénzügyileg is vonzó ajánlattá teszi a plug-in hybrid gépkocsit, amely ugyanakkor szükség esetén hagyományos, belső égésű motorral szerelt járműként is működtethető.

Milyen hátrányokkal jár a plug-in hybrid elektromos autó?

A plug-in hybrid előnyeit leginkább azok az ügyfelek élvezhetik ki a legteljesebb mértékben, akik a megtett távolság jelentős részében a külső forrásból feltöltött akkumulátorokban tárolt energiára támaszkodhatnak. Habár a plug-in hybrid járművek képesek külső elektromos feltöltés nélkül nagyobb távolságok megtételére, amint az akkumulátorok lemerültek, a gépkocsi üzemanyag-fogyasztása egy hagyományos belső égésű motorral szerelt járművéhez lesz mérhető, annak ellenére, hogy az akkumulátorokban mindig marad egy minimális szintű töltés, amit felhasználva a rendszer képes besegíteni a belső égésű motornak, amennyiben maximális motorteljesítményre van szükség.

PLUG-IN HYBRID HATÓTÁVOLSÁG
Elegendő lesz a plug-in hybrid jármű hatótávolsága az utazási igényeimhez?

Az energiaforrás lehet a belső égésű motor, a plug-in hybrid akkumulátor vagy a kettő kombinációja. Ezek között a vezető is választhat, vagy a rendszer automatikusan határozza azt meg. Tisztán elektromos üzemben a maximális hatótávolság 68 km*.

*Az adatokat a NEDC2 Tisztán Elektromos Hatótávolság normájával összhangban számítottuk ki.

Milyen tényezők befolyásolják a hatótávolságot?

A hűtő vagy fűtőrendszer működtetése gyorsabban meríti az akkumulátort, és ezzel csökkenti a jármű elektromos (EV) hatótávolságát. Nagysebességű haladás esetén szintén gyorsabban merül az akkumulátor, és kisebb lesz az elektromos hatótávolság.

Hogyan optimalizálhatom járművem üzemanyag-fogyasztását, illetve az akkumulátor töltöttségi szintjét?

Alapértelmezett üzemben (párhuzamos hibrid) a vezető kétféle töltésszabályozó funkció aktiválásával optimalizálhatja az akkumulátor töltöttségi állapotát, illetve a jármű üzemanyag-fogyasztását:

• Töltésmegtartás (SAVE) funkció – az érintőképernyőről kézzel kiválasztható SAVE funkció nem engedi, hogy az akkumulátor töltöttsége egy előre meghatározott szint alá essen. Így Ön az utazás egy későbbi szakaszára tartalékolhatja a csendes, emissziómentes közlekedés lehetőségét. A jármű kizárólag akkor működteti elektromos motorját, ha az akkumulátor töltöttségi szintje a beállított, tartalékolt szint fölé emelkedik (regeneratív fékezés révén).
• Prediktív energia optimalizációs (PEO) funkció – a szolgáltatás automatikus aktiválásához elég beírni egy úti célt a navigációs rendszerbe. A PEO a kiválasztott útvonalhoz rendelt tengerszint feletti magasság adatokat figyelembe véve, intelligens módon úgy kombinálja a villanymotor és a benzinmotor vezérlését, hogy az út egészére vetítve összességében a lehető legkedvezőbb üzemanyag-fogyasztást érje el.

TÖLTÉS
Milyen módokon tölthető fel a plug-in hybrid jármű akkumulátora?

• Váltóáramú töltés: az elektromos járművek háztartási töltőkábele a járműbe csatlakoztatható. Ennek segítségével a plug-in hybrid tölthető a garázsban, vagy akár a kocsibeállón, ha rendelkezésre áll kültéri csatlakozó aljzat. A felvett váltóáramot fedélzeti töltő alakítja át egyenárammá. A töltés időtartama országonként eltérő lehet, de ha gyorsabb töltésre van szükség, kívánságra telepíthető fali töltőegység, amiről a hagyományos háztartási csatlakozónál gyorsabban tölthető a gépkocsi.

• Regeneratív fékrendszer: az elektromos járművek képesek visszanyerni és elektromos energiává alakítani a fékezéskor felszabaduló mozgási energiát. Míg az utóbbi egy hagyományos fékrendszer esetében hővé alakulna át, ebben az esetben az akkumulátor töltésére fordítható.

Mi az a "célállomási töltés"?

A célállomási töltőpontok olyan helyszíneken találhatók, amelyet nem elsősorban töltési céllal keresünk fel. Ilyenek rendszerint bevásárló központokban, szállodákban, edzőtermekben, stb. találhatók.

Mi az az "átutazó töltés"?

Gyorstöltő pontok találhatók a benzinkutaknál vagy kifejezetten villanyautóknak épített töltőállomásokon; ezek a lehető legrövidebb idő alatt a legnagyobb töltést képesek átadni. Ezt nevezzük "átutazó töltésnek".

Milyen töltő berendezésre lesz szükségem?

Plug-in hybrid járműveink alapfelszereltségként kínálják a háztartási töltőkábelt, amellyel otthoni csatlakozó aljzatról tölthetjük azokat. Ugyanakkor kényelmesebb és gyorsabb töltési megoldást jelent a fali töltőegység. Ez a berendezés ajánlott, de semmiképpen sem nélkülözhetetlen a jármű otthoni töltéséhez. A felszerelési költségek piactól és elektromos szolgáltatótól függően változnak, de a felhasználók számának növekedésével egyre inkább megfizethetővé válnak a megoldások. A fali töltőegységhez valószínűleg saját beépített töltőkábelt mellékel gyártója; vagy tartozékként megvásárolható az a "nyilvános töltőkábel", amely a fali töltőegységgel vagy nyilvános helyen található töltőponton egyaránt használható.

Az univerzális töltőkábel szintén tartozékként vásárolható meg. Ehhez különböző adapterek és csatlakozó formátumok illeszthetők, igazodva a globális szabványokhoz. Ezek a kábelek háztartási és ipari csatlakozóval egyaránt rendelkeznek; utóbbi akár 7 kW teljesítményt is képes felvenni, és ezáltal gyorsabb töltést tesz lehetővé.

Át kell alakíttatnom otthonom elektromos hálózatát?

Plug-in hybrid járműveinkhez minden esetben alapfelszereltségként kínáljuk a háztartási aljzatba közvetlenül csatlakoztatható töltőkábelt. A gyorsabb és kényelmesebb töltés érdekében javasoljuk, hogy ügyfeleink különálló, kifejezetten jármű töltésére szolgáló áramkörrel egészítsék ki otthonuk elektromos hálózatát, és telepítsenek egy kifejezetten töltésre szolgáló csatlakozó aljzatot, vagy fali töltőegységet. Ehhez minden esetben kérje képesítéssel rendelkező szakember segítségét!

Ki fogja telepíteni a fali töltőegységemet?

A Land Rover minden értékesítési területén kijelölünk egy olyan preferált beszállítót, aki felméri az ügyfél otthonában vagy munkahelyén rendelkezésre álló elektromos lehetőségeket, majd az ügyfél anyagi lehetőségei és elektromos hálózatának adottságai függvényében javaslatot tesz egy töltési megoldás telepítésére, is meg is valósítja azt. Amennyiben ügyfeleink más beszállítót vesznek igénybe, azoknak garantálniuk kell a beépített berendezés kompatibilitását.

Nincs saját parkolóhelyem munkahelyemen vagy otthon. Akkor nem is vehetek elektromos autót?

Nem feltétlenül: ez egy sor tényezőn múlik. Egyre sűrűbb a nyilvános töltőállomások hálózata, amelyek normál és gyorstöltő pontokat is kínálnak. A nagyvárosokban és a főutak mentén számos "átutazó" és "célállomás" töltőpont várja az autósokat.

Vonatkozik garancia az akkumulátorra?

A Land Rover plug-in hybrid járműveire 8 éven vagy 160 ezer kilométeren át (amelyik hamarabb bekövetkezik) érvényes, 70 százalékos állapotgarancia érvényes. A garancia feltétele a jármű rendeltetésszerű használata és karbantartása, valamint az akkumulátor rendszeres töltése.

Mit jelent a kWh?

A kilowattóra megmutatja, mennyi energiát képes tárolni az akkumulátor. Bármely adott gépkocsi esetében a nagyobb kapacitású (azaz magasabb kWh értékű) akkumulátor nagyobb hatótávolságot és/vagy jobb teljesítményt jelent. Egy adott kapacitáshoz rendelt valós hatótávolság a vezetési stílus és a környezeti körülmények függvényében változhat.

Meg fog tudni birkózni az elektromos hálózat az egyre nagyobb számú elektromos autóval?

Az autógyártók a kormányzatokkal és a szolgáltatókkal együttműködve igyekeznek megoldást találni arra, hogy a növekvő számú villanyautó ne okozzon problémát a nemzeti elektromos hálózatokban.

Mi az a regeneratív töltés?

A villanymotor energiát felhasználva hajtja előre az autót. Amikor erre a hajtóerőre már nincs szükség (pl. amikor lassítunk), a fékenergia segítségével meghajtják a villanymotort, ami elektromos áramot generál. Ezt nevezzük regeneratív fékezésnek; az így előállított elektromos áramot az akkumulátorban tárolja a rendszer. Megfelelő körülmények között a fékenergia visszanyerésével akár több mint 10 százalékkal is megnövelhető az elektromos autók hatótávolsága.

TEREPALKALMASSÁG ÉS MENETTELJESÍTMÉNYEK
A plug-in hibrid járművek lassabbak és lomhábbak a benzines és dízelüzemű autóknál?

A villanymotor már álló helyzetből elindulva azonnal leadja maximális forgatónyomatékát; így lenyűgöző gázreakciót és gyorsítási időt képes biztosítani.

Vontathatok plug-in hybrid gépkocsival?

A nagyfeszültségű akkumulátor és az ahhoz kapcsolódó fedélzeti elektromos rendszerek elhelyezkedése miatt nem szerelhető fel elektromosan kihajtható vonóhorog. Levehető vonóhorog azonban alkalmazható. Vontatni elektromos üzemmódban (EV) is lehetséges, ám ilyenkor csökken a teljes elektromos hatótávolság.

Használhatom terepen a plug-in hybrid gépkocsit?

A plug-in hybrid gépkocsik változatlan terepalkalmassággal bírnak. Sőt, bizonyos körülmények között még felül is múlják a hagyományos belső égésű hajtáslánccal szerelt modellek terepképességeit. A villanymotor által kis sebességnél biztosított extra forgatónyomaték a legkülönfélébb terephelyzetekben kifejezetten előnyt jelent. Ezen túlmenően az elektromos jármű üzemmód bizonyos Terrain Response üzemmódokban is elérhető. Terepen bekapcsolt felezővel is közlekedhet elektromos üzemmódban (EV), ám ilyenkor csökken a teljes elektromos hatótávolság.

Felszerelhetek pótkereket PHEV autómra?

Plug-in hybrid járműveink alapfelszereltségként defektjavító készletet kínálnak. A szokásos padló alatti rögzítési ponton nem fér el pótkerék. Ugyanakkor a Land Rover márkakereskedőknél tartozékként beszerezhető egy kerékborításból és rögzítő hevederből álló rendszer. Ennek segítségével szükség esetén biztonságosan tárolható a csomagtérben egy helytakarékos vagy teljes méretű pótkerék.

BIZTONSÁG
Biztonságosak az elektromos autók?

Tervezésüknél és kialakításuknál fogva összes járművünk teljesíti a legszigorúbb nemzetközi biztonsági normákat; ez a plug-in hybridekre is érvényes.

ISMERJE MEG A LAND ROVERT
HIBRID MODELLKÍNÁLATUNK
Fedezze fel plug-in hybrid modellkínálatunkat.
TOVÁBBI RÉSZLETEK
FEDEZZE FEL JÁRMŰVEINKET
Fedezze fel járműkínálatunkat, és hasonlítsa össze a modelleket, hogy megtalálja az Önnek és igényeinek tökéletesen megfelelő típust.
FEDEZZE FEL JÁRMŰVEINKET
ÁLLÍTSA ÖSSZE SAJÁT AUTÓJÁT
A konfigurátor segítségével megtervezheti ideális járművét
BROSÚRA LETÖLTÉSE
Tekintse meg, töltse le a legfrissebb Land Rover brosúrákat
KERESKEDŐ KERESÉSE
Keressen Land Rover márkakereskedőt a közelben
ÉRTESÍTÉST KÉREK
Iratkozzon fel a legújabb Land Rover hírekért